top of page

Så lagar man hemrökt lax

Uppdaterat: 25 nov. 2021


Du kan enkelt göra din egen rökt lax med Hobbyrökeriet Nordmann

Många drömmer om att servera lax som man rökt hemma eller i stugan. Här är receptet man behöver för att komma igång.


Det blir alltmer populärt att röka mat. Många drömmer om att kunna röka laxen man fiskat eller köpt i butik. Samtidigt är många osäkra på hur man kommer igång.


– Alla kan röka sin egen mat, däremot är det vissa saker man måste göra innan man kan sätta igång, säger Mari Berg, VD på Matrøyk. Här ger hon receptet på hur man lagar hemrökt lax.

Börja med att torrsalta laxen

Lax är en fet fisk som passar bra att röka. Det första steget är att torrsalta laxen så att den konserveras och får rätt saltsmak.


Skölj fisken i kallt vatten och strö ett lager med grovsalt i botten av en stor plastbehållare som hela laxsidan ryms i. Lägg laxsidan ovanpå saltet och strö därefter på salt. Lägg laxsidan i lager om det är mycket som behöver saltas. Kom ihåg att strö salt mellan varje lager med fisk och se till att hela fisken täcks av salt. Avsluta med att lägga på ett lock och förvara plastbehållaren kall.


– Många använder socker i saltblandningen för att få en lite rundare saltsmak. I så fall blandar man 1 del socker och 9 delar grovsalt i saltblandningen. Se till att fisken är täckt med salt. Laxen bör ligga i salt i 8-12 timmar. Den kan också ligga lite längre om man vill ge den hemrökta laxen lite mer saltsmak.


Läs här: Så lätt kan man röka sin egen mat


Laxen kan hängas för att torka i Hobbyrökeriet Normann. Använd de hängande krokarna som medföljer rökhuset.

Torkning

När laxen har saltats måste den torka i ett dygn innan den kan rökas. Om man använder hobbyrökeriet Normann kan man hänga laxen på hållarna i rökhuset, sätta fast insektsskyddet och öppna huset. Då blir luftgenomströmningen god i rökeriet. Stick håll på skinnet med en syl eller kökskniv om det är svårt att få igenom krokarna.


– Ju torrare ytan på maten är, desto lättare absorberar den rök. Laxen bör hänga på tork i 12-24 timmar. Man kan kontrollera om laxen är tillräckligt torr genom att trycka en pappershandduk mot den. Om pappershandduken fastnar bör laxen torka några timmar till. Om pappershandduken ramlar av är laxen redo att rökas, säger Berg.


Rökning

När torkningen är klar kan man börja rökningen. Börja med att lägga rökutvecklaren på keramikplattan i botten av hobbyrökeriet Normann och lägg på en rökkloss av trä. Stäng därefter luckan där fram samt rökhusets tak. Anslut därefter strömmen.


– När man kopplar in rökutvecklaren i eluttaget börjar träklossen ryka ganska fort. Rökutvecklarens effekt är endast 30 watt, vilket gör att den utvecklar rök utan att det luktar bränt. Dessutom undviker man att temperaturen i rökhuset blir för hög. När man röker mat bör temperaturen inte överstiga 32 grader, säger Berg.


Läs här: Denna rökutvecklare utvecklar rök av enkla träklossar

Laxen kan hängas för att torka i Hobbyrökeriet Normann. Använd de hängande krokarna som medföljer rökhuset.

Rökklossar av olika smak

Varje rökkloss utvecklar rök i ca 1,5 timme och olika träsorter ger olika röksmak. Till lax använder många rökklossar av al med en liten enkvist ovanpå, vilket ger en mild och god röksmak.


– Hobbyrökeriet Normann och rökklossarna av trä går att köpa från Matrøyk på www.matrok.se. Om man väljer att göra egna rökklossar är det viktigt att inte använda trä från barrträd som furu och gran eftersom de innehåller tjära och därför inte ska användas till rökning, säger Berg.


Lätt att röka mat

Hon hoppas att fler börjar inse att det går att röka sin egen mat utan att behöva bygga sitt eget rökeri med ugn, rör och rökhus. Man behöver heller inte vara expert på matlagning för att få till det.


– Det är lätt att röka mat och det är något som alla klarar av. Om du vill ha mer information om hur man röker lax och annan mat finns det instruktionsvideor på www.matrok.se. De kan vara till hjälp för de som vill komma igång, säger Berg.


Titta på video om rökning av lax her

Läs mer om Hobbyrökeriet Normann på vår webbplats www.matroyk.se

13 348 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page