top of page
matroyk neg_logo_SE.png

Alla kan röka mat själv

Inspiration och vägledning

Hobbyrökeriet Normann

Hobbyrökeriet Normann är en komplett lösning för att röka mat hemma eller i stugan. Med rökhus av gran, den norsktillverkade rökutvecklaren och enkla rökklossar av trä har du allt du behöver för att komma igång. Det blir inte enklare. Rökeriet levereras även med hängpinnar, praktiska hängkrokar och nät för användning vid torkning av råvarorna. Kom ihåg att alla kan röka mat.

Läs vår guide till att röka mat

Foto Veileder Matrök SE 2021_ver1.png

Så här saltar du lax

Saltblandning: Grovt salt och socker. Bland 1/10 socker i det grova saltet.

Tid i salt: 4-5 timmar

Procedur:

Skölj fisken/köttet, torka av med en pappershandduk och lägg i en rymlig behållare av plast, glas eller rostfritt stål. Strö över rikligt med grovsalt. Lägg gärna råvarorna i lager om du har mycket som ska saltas. Låt behållaren stå kallt under saltningen. För att få en jämn saltsmak kan du då och då under saltningsprocessen vända på fisken.

Så här torkar du lax

Torktid: 1-2 dagar

Procedur:

Skölj av saltrester med rinnande vatten och torka bort fukt med en pappershandduk. Ställ Hobby rökeriet Normann i luftläge och häng laxen. Använd de övre och nedre nätramarna. Låt laxen hänga på tork tills den fått en torr yta. När laxen har torkat kan den rökas.

Så här röker du lax

Röktid: 5-7 timmar

Procedur:

Häng laxsidorna med de medföljande krokarna. Sätt in rökframkallaren på den keramiska plattan, placera ett rökblock och stäng den nedre luckan. Anslut rökgeneratorn till ström. Stäng sedan den övre luckan i rökeriet. Ett rökblock skapar rök i ca. 1,5 timmar.

Så här saltar du bacon

Tid laksaltning av bacon: 20 timmar

Procedur: 

Använd 1 dl salt per 10 dl vatten. Tillsätt gärna socker motsvarande 10 procent av saltmängden. Värm vatten, salt och socker till kokpunkten, så att salt och socker blandas väl i vattnet. Ställ sedan plåten att svalna tills den är 4 grader cesius. Lägg baconet i laken och se till att lakan täcker råvaran helt.

Så här röker du bacon

Röktid: 10-12 timmar

Procedur:

Använd de medföljande krokarna för att hänga upp baconbiten. Sätt in rökframkallaren på den keramiska plattan, placera ett rökblock och stäng den nedre luckan. Anslut rökgeneratorn till ström. Stäng sedan den övre luckan i rökeriet. Ett rökblock skapar rök i ca. 1,5 timmar.

Så här fungerar rökutveclaren

Rökutveclaren från Matröyk skapar rök av träklossar. Varje rökblock skapar rök i ca. 1,5 timmar. Placera rökutveclaren på den keramiska plattan, sätt på ett lämpligt rökblock och anslut ström. Rökutveclaren kommer då att värma upp träblocket och rökhuset kommer att fyllas med en vit rök.

bottom of page