top of page

Undvik svartrök när du röker mat

Uppdaterat: 25 nov. 2021


Genom att kallröka mat får man en god smak och ökar råvarornas hållbarhet, däremot måste man använda ren rök för bästa resultat. Detta får man med hjälp av Matröks rökutvecklare på endast 28 watt.


Det blir alltmer populärt att kallröka mat. Matintresserade vill röka lax, bacon eller andra råvaror som går att servera till frukost, lunch eller middag.

Mari Berg med rökutvecklaren från Matrøyk.

Alla kan röka mat

Många upplever att det är komplicerat och svårt att röka mat, men det håller inte Mari Berg på Matrök med om.


– Vi på Matrök har satt upp som mål att visa att alla kan röka sin egen mat. Därför är hobbyrökeriet Normann en komplett lösning som gör det enkelt att komma igång. Man behöver varken montera ugn, dra rör längs marken eller bygga rökhus för att kunna laga röklax. Vi erbjuder en superenkel rökutvecklare och ett komplett rökhus som man lätt kan montera själv, säger Berg.


– Vad är den största utmaningen för att få bra resultat?


– För att kallröka mat behöver man göra vissa förberedelser när det gäller att salta och torka maten, men det är något alla klarar av. Det man måste vara uppmärksam på är att undvika svartrök när man gör den rök som ska in i rökhuset. Det behövs inte mycket för att smaksätta maten. Den bästa röken är kall och så ljus att man nästan inte ser den, säger Berg.

Rökutvecklaren gör rök från rökblock i trä. Du kan enkelt göra dessa själv.

Klarar inte av att kontrollera röken

Även om många gillar smaken av brända korvar ska man använda så ren rök som möjligt när man kallröker mat. Temperaturen ska inte överstiga 32 grader, vilket kräver torr ved och god kontroll på värmen.


– Vi blir ofta kontaktade av personer som inte klarar av att kontrollera röken i rökeriet. Många upplever att träflisen brinner ojämnt och avger för mycket rök och värme och undrar därför om det finns alternativ till flisbrännare eller vedugn – det gör det, säger Berg.


Utvecklar ren och kall rök

För att utveckla så ren och kall rök som möjligt har Matrök tagit fram en norsktillverkad rökutvecklare med värmeelement på endast 28 watt. Den kopplas till eluttaget och avger ren rök från rökklossar av trä som man lägger på värmeelementet.


– Rökutvecklaren är så enkel att alla kan använda den. Vi har valt den effekt som ger renast förbränning av rökklossen. Då blir värmen från elementet stabil och inte för hög, säger Berg och förklarar vidare:


Video: Rökutvecklaren från Matrøyk är bara 28 watt och skapar ren och kall rök.


– Det finns rökutvecklare på marknaden som liknar vår rökutvecklare, fast med mycket högre effekt. Man måste vara säker på att den rökutvecklare man väljer avger stabil och låg värme. Då kan man vara säker på att röken blir så kall och ren som möjligt, vilket den bör vara när man lagar mat.6 813 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page