top of page

Denna rökutvecklare utvecklar rök med hjälp av enkla träklossar

Uppdaterat: 25 nov. 2021


Rökutvecklaren från Matrøyk gör rök från enkla träklossar. Det blir inte lättare.

Nu kan alla röka sin egen bacon till frukosten. Allt man behöver är hobbyrökeriet Normann, ett eluttag och enkla rökklossar av trä.


– När vi utvecklade hobbyrökeriet Normann ville tillverka en enkel rökutvecklare som är lätt att använda. Alla kan använda denna rökutvecklare, säger Mari Berg, VD på Matrøyk AS.


Stränga kvalitetskrav

När tillverkare skulle väljas fanns det några viktiga kriterier som måste uppfyllas.


– Ett av våra krav på tillverkaren var att rökutvecklaren måste vara av hög kvalitet, lätt att använda och att det måste ha så låg effekt att temperaturen i rökhuset inte blir för hög. Lyckligtvis hittade vi en tillverkare i Norge som kunde uppfylla dessa krav, säger Berg.Hobbyrökeriet Normann är en komplett lösning för att röka mat.

Komplett lösning

Tillsammans med sin fästman Øyvind har hon utvecklat hobbyrökeriet Normann utifrån en modell som tagits fram av Øyvinds pappa, Normann Berg. Resultatet är ett rökhus som gör det enkelt att ge kött, fisk och andra råvaror det där lilla extra innan de serveras hemma eller i stugan.


– Det fina med hobbyrökeriet Normann är att det är en komplett lösning som gör att man kan röka mat på ett mycket enkelt sätt. När rökhuset är på plats är det bara att lägga rökutvecklaren på keramikplattan i botten och ansluta strömmen, säger Berg.


Här kan du köpa Hobbyrökeriet Normann


Rökklossar av trä

I handen håller hon den blanka rökutvecklaren av rostfritt stål som fler och fler har börjat använda sig av när de ska röka mat. Rökutvecklaren har ett värmeelement som är noggrant framtaget för att ge jämn och svag värme.

Rökblocket i trä placeras direkt på värmeelementet. Värmekabeln är speciellt utvecklad för att ge en jämn, svag värme på rökblocket.

– Rökklossarna läggs direkt på värmeelementet. Efter några minuter gör värmen från elementet att träet börjar glöda. Då är det viktigt att det inte blir för varmt. I denna rökutvecklare ska man använda rökklossar av trä – inte briketter som används i vissa andra rökutvecklare. Vi rekommenderar träsorter som bok, äppelträ, ek, enbär och björk. Det är spännande att prova sig fram med olika röksmaker, säger BergAnvänd inte gran eller furu

Man ska dock undvika vissa träsorter när man röker mat.


– Vi avråder från att använda gran och furu. Röken från dessa träsorter innehåller tjära och andra skadliga partiklar som man inte vill ha i maten.


Røykutvikleren legges på en keramisk flis i bunnen av røykehuset.

Gör dina egna rökklossar

Om du bor nära en skog kan du göra dina egna rökklossar till rökutvecklaren. De bör vara mellan 1,5 och 2 cm tjocka och ha en diameter på 5 till 7 cm. För att röken ska sprida sig lättare går det också att borra ett hål på 5 mm i mitten av klossarna.
Røykeklosser kan du lage selv eller bestille på matroyk.no

– Vissa av våra kunder gör sina egna rökklossar, däremot går det också att köpa dem från nätbutiken på matroyk.no, säger Berg.


Paketerbjudande

Om man enbart köper rökutvecklaren kostar det 1 695 NOK inklusive moms och fraktkostnad. Om man köper hobbyrökeriet Normann ingår även rökutvecklaren, vilket kostar totalt 4 485 NOK inklusive moms och fraktkostnad.

Läs mer om hobbyrökeriet Normann och den norska rökutvecklaren på www.matrok.se1 082 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page